Pemuteran – prekrasan odmor u miru, daleko od gužve turističkih središta

Krešimir, Davorka i Pavel Marcelo Kovač, ljeto 2017. godine

Pemuteran je malo selo koje se nalazi na krajnjem sjeverozapadu otoka Balija. Turizam se ovdje razvija unatrag desetak godina i već ima dovoljno kvalitetnih pansiona i restorana. Dijeli ga stotinjak kilometara od najvećih turističkih središta, u blizini nema većih gradova, što čini mjesto idealnim za miran obiteljski odmor. Plaže su idealne za odmor s djecom.
Budući da je blizu otoka Jave, ovdje se hinduizam mješa sa islamom, selom glasno odzvanja nekoliko puta dnevno poziv na molitvu s lokalne džamije, ali je sve još uvijek dovoljno opušteno za nesmetan odmor.
Interesantno je stijenje vulkanskog porijekla na plaži crne boje. I sam pijesak je zbog toga znatno tamniji nego drugdje.
Ljudi su, kao svugdje na Baliju, i ovdje iznimno ljubazni. Cijene su malo više nego drugdje na otoku, ali još uvijek daleko niže od onih na koje smo navikli.
Valovi su bili znatno manji, možda zato što je sjeverna strana okrenuta prema drugim otocima, ali je bilo vrlo vjetrovito. U pozadini su prekrasni pogledi na planine.
Proveli smo tri vrlo lijepa i opuštena dana u Pemuteranu. Pravi odmor u miru i tišini.

Tags:
Previous Post Next Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *