Ubud – nova dimenzija indonezijskog otoka Balija

Krešimir, Davorka i Pavel Marcelo Kovač, ljeto 2017. godine

Daleko od oceana, plaža i partijanja u središtu otoka nalazi se gradić Ubud koji posjet Baliju daje novu dimenziju. Na neki način, Ubud svojim kulturnim sadržajima “spašava” Bali od reputacije isključivo banalne sunce/more/partijanje destinacije.
Pri samom dolasku u grad možda se malo previše nameće duhovna, možda više kvaziduhovna ponuda koječega što izvorno nema veze s hinuizmom na Baliju (iako je Indonezija većinski muslimanska, na Baliju žive uglavnom hinduisti). Gotovo u svakom restoranu sjedi Buda, jer eto zapadnjačka verzija meditacije uključuje Budu, a nude se kojekakvi tečajevi joge iako ni joga, a još manje budizam, na Baliju nemaju osobitu tradiciju. Vjetar u leđa prodaji čudnog mišunga istočnih tradicija Ubud je dobio nakon knjige i filma “Jedi moli voli”. Sve je, naravno, stvar osobnog ukusa i dobro je da, ako vam ta knjiga nije omiljena, Ubud nudi mnogo više.
Kao doživljaj izuzetno su zanimljive izvedbe lokalnih tradicionalnih plesova. Primjerice, kečak uz nekoliko žena u glavnoj ulozi izvodi više od stotinu muškaraca, a tema je uvijek ista – borba dobra i zla na način koji je opisan u indijskom epu Ramayani. Imali smo priliku gledati jednu takvu izvedbu i doista je impresivno.

Prekrasan Gunung Kawi

Hramovi u samom Ubudu su lijepi i vrijedni, ali nam se daleko najviše svidio Gunung Kawi, kompleks od deset hinduističkih svetišta isklesanih u stijenama koji se nalazi dvadesetak kilometara od grada. Nije teško svladati bezbroj stepenica na vrućini jer su prizori nadrealni – podsjećaju na Petru u Jordanu.
Pokraj je i hram Tirta Empul, izvor svete vode, kamo dolaze hodočasnici na duhovno i tjelesno pročišćenje. Vrlo je zanimljivo gledati hinduiste u njihovim vjerskim obredima. Nitko vas neće ograničavati u pristupu, možete slikati i snimati sve što vam je zanimljivo. Ljudi su otvoreni, tolerantni i pristupačni. Ako se zateknete u Ubudu, nemojte te dvije lokacije propustiti.
Ubud nudi i niz muzeja i galerija posvećenih dugoj slikarskoj tradiciji.
U Ubudu možete doživjeti i pravu malu avanturu u Šumi majmuna, zgodnom labirintu stazica i prolaza kroz pravu divljinu “krcatu” majmunima koji baš i nisu pretjerano gostoljubivi prema posjetiteljima.
Sama vožnja bližom okolicom zadivit će vas prekrasnim rižinim poljima.
U Ubudu također nećete ostati gladni – tu je bezbroj restorana, a možete se i sami okušati u kuhanju na brojnim kuharskim tečajevima.
Eto, za svakog ponešto, Ubud je svakako bio vrijedan posjeta.

Ubud s malim djetetom

Bez dvojbe, Ubud ne može biti toliko atraktivan djeci kao igra na pješćanim plažama Balija. Osim toga, u Ubudu je sve jako skučeno na vrlo malo prostora, nema igrališta i pješačkih zona. Promet je kaotičan, a pješačke staze vrlo uske i zakrčene parkiranim skuterima i kojekakvim preprekama. Osobito je teško voziti dječja kolica.
Ipak, pojedine atrakcije Ubuda zanimljive su i djeci. Na prvom mjestu je svakako Šuma majmuna, veliki doživljaj za svako dijete. Međutim, tu svakako pazite na agresivnost majmuna. Neka dijete ne nosi ništa u ruci što bi njima bilo interesantno, općenito nemojte ulaziti u bilo kakav kontakt s majmunima, tako da dijete nepotrebno ne doživi šok. Mi nismo imali nikakvih problema i bilo nam je prekrasno.
S djetetom je lijepo i na prostoru svetišta Gunung Kawi jer je sve na otvorenom, ima dosta prostora, a djeci su prolazi, staze, stepenice i sami isklesani hramovi također lijep doživljaj.
Ubud nudi vrlo raznoliku ponudu smještaja odličnih cijena i visoke kvalitete, tako da možete potražiti smještaj koji će imati lijepu terasu i vrt da se vaše dijete može navečer opustiti i istrčati.

 

Tags:
Previous Post Next Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *