Machu Picchu – napušten grad prepun tajni

Krešimir i Davorka Kovač, ljeto 2009. godine

AKO VAM je netko rekao da je Machu Picchu veličanstven, mističan, izazovan, nevjerojatan, bajkovit, fantastičan – vjerujte mu, stvarno je tako. Machu Picchu je svjetska turistička atrakcija najviše klase.
Sve se tom mjestu poklopilo kako treba. To je, prvenstveno, velika arheološka vrijednost. Riječ je o gradu drevnih Inka koji je vjerojatno bio napušten prije ili neposredno poslije dolaska Španjolaca. Srećom, osvajači nisu saznali da postoji grad u planinama, pa je do danas ostao netaknut – točno onakav kakav je ostavljen. Jednako kao što razgledavajući Pompeje šećete originalnim ulicama iz doba Rimskog carstva, tako ovdje šećete gradom jedne mistične civilizacije koja se razvijala neovisno o ostatku svijeta.

Međutim, Machu Picchu je i zapanjujući spoj čovjeka i prirode. Nevjerojatno je mjesto gdje je taj grad izgrađen – na vrhu ogromne stijene, okružen snježnim vrhuncima, s provalijama na svaku stranu. Priroda je ovdje zadivljujuća kao i grad i zajedno čine nedjeljivu cjelinu.

I kad na sve ovo dodate još i mističnu, nepoznatu prošlost ovog mjesta prepunog tajni, kao što je mistična cijela civilizacija Inka… Machu Picchu je jednostavno – savršeni mamac za turiste. Koga ne zanimaju tajne ovog mjesta?

Tajne religiozne ceremonije

Machu Picchu znači stara planina. Međutim, nitko ne zna kako se taj grad doista zvao – ovo su ime smislili po brdu na kojem se nalazi. Ne zna se ni kad je grad napušten. Pretpostavlja se da je to bilo neposredno prije dolaska Španjolaca na područje današnjeg Perua. Naposljetku, ne zna se zašto su njegovi stanovnici otišli. Nema tragova razaranja i nasilja. Ne zna se ni kako je sva ta stoljeća ostao zaboravljen visoko u brdima. Postavlja se onda i pitanje – postoje li slični zaboravljeni gradovi u bespućima džungle Perua, Brazila i Bolivije? Živi li i danas netko u njima i kako ti ljudi izgledaju?

Čak nije jasno ni koju je Machu Picchu imao funkciju. Sudeći prema građevinama religiozne namjene koje zauzimaju gotovo polovicu cijelog grada, možda je riječ o tajnom ceremonijalnom gradu. Kakve su to bile ceremonije? Po čemu su se razlikovale od onih u glavnom gradu Cuzcu?
Vrijedni arheološki nalaz, zapanjujuće lijepa priroda, bezbroj intrigantnih tajni – Machu Picchu je bio vrhunac našeg putovanja Južnom Amerikom.

Kraljevski grad izgubljene civilizacije

Samo sedamdesetak kilometara od Machu Picchua nalazi se Cuzco, pravi arheološki biser. To je bio glavni grad kraljevstva Inka koje se protezalo tisućama kilometara od današnje Kolumbije pa sve do Čilea. Od politike i religije Inka do gospodarstva, graditeljstva, uopće načina života – o svemu tome pričaju ljudi, muzeji, ulice ovog grada.

Danas je Cuzco prekrasan spoj dviju civilizacija. Tu su ostaci najvrednijih palača i svetih mjesta nekadašnjeg kraljevstva. Međutim, i sakralna gradnja nakon osvajanja grada izuzetno je vrijedna i lijepa. Čini se kao da su se Španjolci posebno trudili baš na ovom mjestu zasjeniti stare religiozne tradicije i pokazati svoju moć.

Tags:
Previous Post Next Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *