Bolivija – Nemirna zemlja (pre)velikih razlika

Krešimir i Davorka Kovač, ljeto 2009. godine

LA PAZ i Santa Cruz, dva najveća grada Bolivije, potpuno su različiti. Dovoljno je prošetati njihovim ulicama i vidjeti kolika neravnoteža postoji između njih, kao i unutar cijele vječno nemirne Bolivije.
Lijepo uređen, dobro organiziran, ugodan Santa Cruz izgleda europski, kao i njegovi stanovnici. Zbog te sličnosti grad je bio čak pomalo i dosadan – kao da se nismo maknuli iz Europe.
Smješten u nizini, Santa Cruz je odlično planiran i raspored ulica je gotovo školski – sve ulice sijeku se pod pravim kutom, a povezuju ih veliki prsteni koji se koncentrično šire od centra. U samom središtu je prekrasan trg kojim dominiraju visoke palme. Tu je smještena impozantna katedrala i nekoliko muzeja.

Šok u La Pazu

Kad smo sjeli u autobus i odvezli se u glavni grad Bolivije La Paz doživjeli smo šok. Neorganiziran, zakrčen prometom, bučan i anarhičan La Paz je sušta suprotnost Santa Cruzu.
Iako je to najviši glavni grad na svijetu, odnosno smješten na najvećoj nadmorskoj visini, do njega se zapravo – silazi. Alto Plano, ogromna visoravan usred Anda kao da propada u veliki usjek i baš na tom mjestu smjestio se grad. Kako se nije mogao više širiti, njegov produžetak nastao je na visoravni. Zbog fizičke odvojenosti to su zapravo dva milijunska grada – La Paz i El Alto.
Iako ste na nevjerojatnoj visini, La Paz sa svih strana okružuju strme planine i visoki snježni vrhunci. Kako je to moguće? Jednostavno – sežu do 6.400 metara, a La Paz je na “samo” 3.600 metara nadmorske visine.
Zbog takvog položaja taj dio Bolivije je izoliran od ostatka svijeta, pa i stanovnici kao da su iz nekog drugog prostora i vremena. Naveliko se nosi tradicionalna odjeća koja je posebno dojmljiva kod žena zbog neobičnih šešira. Dok La Paz koliko-toliko napreduje, sela u tom dijelu zemlje su strašno siromašna. Na toj nemilosrdnoj visini živi se od stočarstva u trošnim kućercima često bez tekuće vode i struje. U središtu sela su neobično skromne crkve, građevinice siromašne i sićušne kao i kuće koje ih okružuju.

Politički nemirna zemlja

Hrvatske novine nedavno su pisale o nemirima i ubojstvima u Boliviji jer se istočni dio sa Santa Cruzom kao središtem želi izdvojiti. Taj dio graniči s naprednim Brazilom i kao da se pokušava pokrenuti, uhvatiti vlak za budućnost. A kad se popnete na planinu ušli ste u prošlost, davni zaboravljeni svijet gdje ljudi žive vrlo polako. Sve je to zadivljujuće i egzotično, ali pod jednim uvjetom – da nikada ne morate živjeti u takvom siromaštvu.

Koka protiv visinske bolesti

Kako reagirate kad se naglo dignete na gotovo 4.000 metara visine? Nikad nećete znati dok ne probate. Svatko reagira drukčije – neki se namuče, a neki niti ne osjete, sve je individualno.
Nama se nije dopalo. Osjećaj malaksalosti kao da imate visoku temperaturu, teško dišete, srce ubrzano kuca, zamarate se svakim korakom… A najgore od svega je neizdrživa glavobolja.
Lokalni recept protiv visinske bolesti je – čaj od koke. Nije to, naravno, kokain, nego običan, ukusan čaj. Koka bi bila “sasvim pristojna” biljka, poput metvice, da se ne zloupotrebljava za proizvodnju opasne droge. U ostatku svijeta njezin je uzgoj ilegalan, pa je Bolivija na zlu glasu kao najveći svjetski izvoznik te biljke.

Tags:
Previous Post Next Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *