Milijunska gradurina, ponovo opasna, ali i fascinantna

11. kolovoza 2012.

Guatemala ima sličnu priču s glavnim gradom kao i Hrvatska. Antigua, kao i Varaždin, bila je upravno središte, dok je nije katastrofa (u ovom slučaju potres) toliko pogodila da je središte preseljeno u susjedni grad koji se jednostavno zove Guatemala City.
Taj glavni grad s vremenom je postao velegrad, središte svega dobrog i lošeg što Guatemala ima. Guatemala City je kulturno, političko i gospodarsko središte zemlje. S druge strane, velegrad privlači i dno društva, pa je Guatemala City vrlo, vrlo opasan – prosjek je deset ubojstava dnevno.
Kad smo htjeli slikati grad barem iz taksija, vozač je brzo zaključao sva vrata, uhvatila ga je panika i zamolio na španjolskom da to ne radimo. Riječ koju smo jedino razumjeli bila je “pištolj”. Kad smo se maknuli iz centra, pokazao nam je da bi već tu bilo sigurno fotkati. Vrata, naravno, nije otključavao.
Mi smo uključili sve mehanizme obrane što, nažalost, uključuje i fotkanje malim aparatom samo na provjerenim i sigurnim mjestima. Fotke tako nisu nešto, ali daju pregled kako izgleda prekrasan središnji trg s jednom od najljepših katedrala na oba američka kontinenta te prekrasna palača s druge strane.
Guatemala City ima i moderne, bogate dijelove grada sa širokim avenijama, hotelima, šoping centrima… Ovdje možete nabaviti što god vam treba. Mi smo iskoristili priliku da ulovimo nove kubanske vize koje su ovdje, zanimljivo, bile upola jeftinije od onih koje smo dobili u Beču.

Tags:
Previous Post Next Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *