Lijep, ljubazan i opasan – San Pedro Sula

3. kolovoza 2012.

San Pedro Sula je sasvim druga priča od gvatemalske džungle – nema pauka ili zmija, ali zato ima ubojstava i nasilja. San Pedro Sula je 2011. godine bio najnasilniji grad na svijetu s navjećom stopom ubojstva per capita.
Velik je otpilike poput Zagreba. Turista ovdje, naravno, nema.
“Nabacili” smo najveći mogući oprez, taktike koje smo razradili u drugim opasnim gradovima u kojima smo bili poput Nairobija u Keniji ili Sao Paola u Brazilu. Dakle, nakon zalaska sunca nema izlaska iz hotela. Prolazak samo ulicama gdje ima puno prolaznika. Ne privlačiti pažnju, nema fotkanja, itd.
Međutim, već nakon prvih nekoliko sati primijetili smo da smo možda malo pretjerali – ljudi i ovdje nekako žive, a ubojstva su često vezana za obračune narkobandi, dakle ne dotiču obične ljude.
Tako da smo počeli vaditi fotoaparat i komunicirati s lokalnim ljudima. Oni su redom bili izuzetno ljubazni i ljuti na novinare što njihov grad prikazuju isključivo kroz nasilje i ubojstva.
Je li San Pedro Sula doista toliko opasan, ne znamo. Uglavnom, nama se za sada ništa loše nije dogodilo. A cijena hotela je odlična (super soba za 100 kuna), ručak u restoranu petnaestak kuna, sve cijene niske za odličan shoping.
Na kraju smo zavoljeli ovaj grad. Sutra krećemo za Copan Ruinas.

Tags:
Previous Post Next Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *