Iz rajskih plaža Zanzibara natrag u realnost Tanzanije

Zanzibar, tocnije plaže u blizini sela Kendwe, tipican su tropski raj, kao i na bezbrojnim otocima Indijskog oceana. Tu smo se opustili i ulijenili. Osim kupanja i suncanja te, naravno, odlicne klope i pijace, ništa ovdje nema osobito zanimljivog za vidjeti.
Obližnja sela pružaju oštar kontrast ušminkanoj plaži i hotelima. Na predzadnjoj slici nalazi se tipicna seoska kuca. Tu se živi – to je realnost Zanzibara i Tanzanije. A zadnja slika prikazuje Davorku na brodu natrag prema Dar es Salaamu. Valovi na otvorenom moru bili su veliki, brod se nemilice ljuljao, pa je posada podijelila vrecice za povracanje. Srecom, ipak nam nisu trebale.

 

„Potegnuli“ smo do naše pretposljednje baze – grada Arushe. Prošli smo oko tisucu kilometara obicnih tanzanijskih sela i krajolika. Treca slika prikazuje djecu kako se igraju na drvenom biciklu (da, i kotaci su takoder drveni!).

 

Grad Arusha nešto je manji od Mwanze i tu se nema što osobito vidjeti. Unatoc tome, Arusha je izuzetno posjecena iz samo jednog razloga – safari. Ovdje se dogovaraju polasci u obližnje nacionalne parkove. Tamo cemo i mi sutra u pravu tanzanijsku divljinu, naoružani fotoaparatima.
Prva slika prikazuje spomenik nezavisnosti koju je Tanzanija, tocnije Tanganyika, stekla 60-ih godina prošlog stoljeca (tada se ujedinila sa Zanzibarom i postala Tanzanija). Druga slika prikazuje planinu Meru koja se diže iznad grada. Visoka je oko 4500 metara i to je druga po visini planina u zemlji. U blizini je i Kilimanjaro. Treca slika prikazuje obicnu ulicu u Arushi (dobri auti, siromašne kuce), a cetvrta nešto što smo mislili da se više nigdje ne upotrebljava – pegla na ugljen. Ovu su vlasnici iznijeli van da se hladi.

Schlagwörter:
Previous Post Next Post

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert